21 juli 2010

Hollywood

Lånad bild från nätet

Motell bokat för två dagar i Simi Valley, nordväst om LA. Det är omöjligt att förstå hur stort Los Angeles är om man inte varit där. Storstadsområdet består av 80 olika städer. I centrum bor nästan 4 miljoner människor och i hela LA-området är senaste uppgifterna 15-18 miljoner beroende på var gränsen dras. Hela staden är omgiven av berg.
Vi började första dagen med en amerikansk frukost på Subway, kaffe och en ost&skink-baguette. Sen laddades GPS och resan in mot Hollywood startade. Vägar, vägar, vägar...

Det var inte helt enkelt att hitta ett bra ställe att fotografera Hollywoodskylten på berget, vi körde långa krokar hit och dit.

Hollywood Boulevards början i väst. Riktigt sjabbigt.
Ju längre österut vi kom, på denna världens mest kända gata, ju bättre blev det. Att det en gång varit glamour och filmernas guldåder är inte lätt att se något av nu. Roligt att ha sett det men ändå en sorg och besvikelse över förfallet.

Trottoarerna på båda sidor av Hollywood Boulevard kallas Walk of fame.
Hollywoods Handelskammare utser personer som gjort en betydande insats för underhållningsvärlden i USA. 1958 lades den första marmorplattan ner. Det jag inte visste var att stjärnorna måste själva betala 15 000 dollar, ca 110 000 kr som en inträdesavgift...


Den gåtfulla...

En av de mest berömda sevärdheterna är Mann´s Chinese Theatre och den var verkligen fin. En fin biograf utsirad som ett kinesiskt tempel. Så mycket folk att det knappt gick att ta sig fram.
Fantastiskt vackra dörrar i guld.
Många berömda skådespelares avtryck i gatstenen.
Vi såg biografer och teatrar i det oändliga... och apropå det.... tre riktigt heta namn i Hollywood är tre svenskar: Daniel Espinosa, Tomas Alfredsson, Stellan Skarsgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar