18 juli 2010

Den riktiga Vilda Western!

Bodie - den gamla guldgrävarstaden
fick ett besök av oss på hemväg från Las Vegas mot Terra Linda. För en dryga femtiolapp fick vi ett pars timmars inblick i hur livet kunde ha tett sig på den tiden det letades guld här.

Kaliforniens guldrusch började 1848 då James Wilson Marshall hittade en guldklimp i Kalifornien. 300 000 människor vallfärdade till området Sierra Neada i hopp om att finna lyckan i dessa rikedomar.
Många fick dock se lyckan gå i kras och fick lämna Kalifornien ännu fattigare än när de kom.
Många städer byggdes upp och övergavs när guldet var slut.
William S Bodey hittade den första guldklimpen i området vid Bodie.

Nordöst om Yosemite Nationalpark och Sierra Nevada ligger den största spökstaden i Kalifornien, Bodie. Den kallas numera Bodie State Historic Park och drivs av delstaten sedan 1962. En riktig äkta Vilda Western stad och är förstås uppkallad efter William S Bodey.

När staden blomstrade som mest bodde över 8 000 människor här. I många av husen var det fina tapeter på väggarna som vittnar om många hade det gott ställt.

1882 stängdes gruvan då guldfyndigheterna sinat och staden övergavs vart efter. Som mest var här 30 aktiva gruvor och man hade en egen liten smalspårig järnväg. En stor brand utbröt och förstörde stora delar av staden.

170 byggnader står kvar idag, just så som de lämnades och det är ingen tvekan om att Bodie var vilda western mest omtalade stad. Talsägnen gör gällande att en man om dagen sköts ihjäl i dueller.Kyrkans dörr stod på glänt och lät oss ta en titt in i kyrkorummet. Prydliga rader av kyrkbänkar i ett led, altaret och kyrkorgeln fanns kvar.

Det var gott om salooner längs huvudgatan och här sägs gruvarbetarna ha druckit och spelat upp sina förtjänade pengar för dagen. Eller förslösat dem på de prostituerade som var många.

Konservburkar i det oändliga.

Undrar om det legat nåt glittrande guld i dessa???

Det var en märklig känsla att vandra runt på området: Anders och jag träffade en man som arbetade med underhåll av husen. Han berättade att det bodde människor kvar av och till ända till 1962. "Förresten, det bor nog alltid någon här..." sa han och log. Menade han guldgrävarspöket tro... ghoasts...

2 kommentarer: